Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Άμυνα κατά συντηρητικής κατάσχεσης

Σύμφωνα με το άρθρο 707 ΚΠολΔ:

«Το δικαστήριο δικαιούται να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο τη συντηρητική κατάσχεση κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων επάνω σ’ αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου».

Προκειμένου να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία του οφειλέτη (πχ σε τραπεζικούς του λογαριασμούς, σε ακίνητα ή άλλη κινητή περιουσία) απαιτείται η υποβολή από τον δανειστή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος του, σύμφωνα με την οποία θα ζητείται η προσωρινή υλική και νομική δέσμευση της περιουσίας του οφειλέτη ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση μίας μελλοντικής απαίτησης του δανειστή. Η συντηρητική κατάσχεση διαφέρει από την αναγκαστική, καθώς δεν απαιτείται για την επιβολή της η ύπαρξη εκτελεστού τίτλου, δηλαδή, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, η ύπαρξη διαταγής πληρωμής, όπως απαιτείται για την τελευταία.

Για να γίνει αποδεκτή από το Δικαστήριο η σχετική αίτηση, είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να συντρέχει επείγουσα περίπτωση ή επικείμενος κίνδυνος, δηλαδή να συντρέχουν προϋποθέσεις από τις οποίες πιθανολογείται ότι εάν η αίτηση απορριφθεί, ο δανειστής κινδυνεύει να μην ικανοποιηθεί μελλοντικά από την περιουσία του οφειλέτη. Η απόφαση που εκδίδεται επί της αίτησης για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης καθορίζει το ποσό για το οποίο αυτή διατάσσεται.

Συνεπεία της επιβολής συντηρητικής κατάσχεσης απαγορεύεται και είναι άκυρη υπέρ του δανειστή που την επέβαλε, οποιαδήποτε διάθεση από τον οφειλέτη της περιουσίας του που έχει κατασχεθεί συντηρητικώς. Μέσα σε τριάντα ημέρες από την επίδοση στον οφειλέτη του εγγράφου για την κατάσχεση, ο δανειστής οφείλει να ασκήσει εναντίον του αγωγή για την απαίτηση, που επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω της επιβολής συντηρητικής κατάσχεσης. Αν το διάστημα αυτό παρέλθει και δεν ασκηθεί αγωγή, τότε αίρεται αυτοδικαίως η επιβληθείσα συντηρητική κατάσχεση εκτός εάν έχει ήδη ασκηθεί η αγωγή για την κύρια απαίτηση ή η συντηρητική κατάσχεση έγινε με βάση διαταγή πληρωμής ή αν επιδοθεί διαταγή πληρωμής μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ασκηθεί αίτηση για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης σε βάρος της περιουσίας οφειλέτη, είναι απαραίτητο ο τελευταίος να λάβει άμεσα νομική συμβουλή για την άμυνά του αφού δεν είναι απίθανο η επιβολή της να επιχειρείται παράνομα, δηλαδή χωρίς να συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις ή έστω να ζητείται καταχρηστικά σε πολύ μεγαλύτερη δεσμευτική έκταση απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα συντηρητικών κατασχέσεων και μπορεί να σας παρέχει έννομη προστασία σε περίπτωση που επιχειρείται να σας επιβληθεί δέσμευση των τραπεζικών σας λογαριασμών ή ακινήτου με συντηρητική κατάσχεση. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6971907707 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Νάνσυ Τσαλαφούτη.

 

Σχετικές Υποθέσεις...

Απορρίφθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης περιουσίας σε βάρος του εντολέα μας και οφειλέτη, καθώς έγινε δεκτός ο