ΑΜΥΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ. ΑΝΑΚΟΠΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ

ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ

Σε περίπτωση έκδοσης διαταγής πληρωμής σε βάρος οφειλέτη αυτή συνήθως κοινοποιείται από το δανειστή του - Ιδιώτη, Εταιρεία, Τράπεζα ή Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (όπως πχ Intrum Hellas, Cepal, doValue κλπ) - με επιταγή προς πληρωμή. Στην περίπτωση αυτή δεν συνιστάται απλά αλλά καθίσταται αναγκαία η αμεσότατη παροχή νομικής συμβουλής προκειμένου ο οφειλέτης να προβεί εγκαίρως σε δικαστικές ενέργειες με σκοπό την ακύρωση της αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδεται εις βάρος του, καθώς και την αναστολή της, εφ’ όσον, βέβαια, συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις, προκειμένου να σωθεί η περιουσία που κινδυνεύει (κινητή και ακίνητη).

Μέσα άμυνας του οφειλέτη:

Το πρώτο βήμα προστασίας της περιουσίας του οφειλέτη είναι η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής, η οποία όμως, εφ’ όσον η διαταγή προς πληρωμή επιδοθεί με επιταγή προς πληρωμή, πρέπει να συνοδεύεται από την άσκηση ανακοπής κατά της εκτέλεσης (αρ. 933 ΚΠολΔ). 

Μετά την άσκηση της ανωτέρω ανακοπής ο οφειλέτης εξοπλίζεται με ένα επιπλέον μέσο άμυνας, τη δυνατότητα άσκησης αίτησης αναστολής της εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 938 ΚΠολΔ εφ’ όσον αυτή επισπεύδεται κατά της κινητής περιουσίας του οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή το Δικαστήριο δύναται να αναστείλει την εκτέλεση εφ’ όσον α) κρίνει ότι η ενέργειά της θα προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οφειλέτη και β) πιθανολογήσει την ευδοκίμηση της ανακοπής του. Με την  αίτηση αναστολής ζητείται η αναστολή της εκτέλεσης έως την έκδοση απόφασης επί της ανωτέρω ανακοπής. Η αίτηση αναστολής εκδικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ανακοπή. Στην αίτηση αυτή μπορεί να προστεθεί και αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής (η απόφαση επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής εκδίδεται άμεσα, συνήθως την επομένη συζήτησής της) προκειμένου να αποφευχθεί η περιουσιακή ζημία του οφειλέτη.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αμύνης κατά επιταγών προς πληρωμή και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε υπόθεση αφορά ανακοπή ή αναστολή ως προς τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος σας. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6971907707 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Νάνσυ Τσαλαφούτη.

Σχετικές Υποθέσεις...

Απορρίφθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης περιουσίας σε βάρος του εντολέα μας και οφειλέτη, καθώς έγινε δεκτός ο