ΑΜΥΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ΑΝΑΚΟΠΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Σε περίπτωση έκδοσης διαταγής πληρωμής σε βάρος οφειλέτη και κοινοποίησής της από το δανειστή του -Ιδιώτη, Εταιρεία, Τράπεζα ή Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (όπως πχ  Intrum Hellas, Cepal, doValue κλπ)- καθίσταται αναγκαία η αμεσότατηπαροχή νομικής συμβουλής προκειμένου ο οφειλέτης να προβεί εγκαίρως και δη εντός πολύ στενών προθεσμιών που τίθενται από το νόμο, σε δικαστικές ενέργειες με σκοπό την ακύρωση της διαταγής προς πληρωμή, καθώς και την αναστολή της ώστε να προστατεύσει την περιουσία του που απειλείται.

Μέσα άμυνας του οφειλέτη:

Το πρώτο βήμα προστασίας της περιουσίας του οφειλέτη είναι η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 632 ΚΠολΔ, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την επίδοση σε αυτόν του αντιγράφου της διαταγής πληρωμής μέσω δικαστικού επιμελητή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο οφειλέτης οφείλει να δράσει άμεσα κατόπιν κοινοποίησης της διαταγής πληρωμής, καθώς εάν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία και κοινοποιηθεί εκ νέου η διαταγή, χωρίς ο οφειλέτης να ασκήσει ανακοπή μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την δεύτερη κοινοποίηση, αυτή αποκτά ισχύ δεδικασμένου και η εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας καθίσταται βέβαιη.

Η ανακοπή του άρθρου 632 ΚΠολΔ εκδικάζεται με τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών. Μετά την άσκηση της ανωτέρω ανακοπής ο οφειλέτης εξοπλίζεται με ένα επιπλέον μέσο άμυνας, τη δυνατότητα άσκησης αίτησης αναστολής εκτελεστότητας της διαταγής πληρωμής. Με την αίτηση αναστολής ζητείται η αναστολή εκτελεστότητας (της ισχύος δηλαδή) της διαταγής πληρωμής έως την έκδοση απόφασης επί της ανωτέρω ανακοπής. Η αίτηση αναστολής εκδικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ανακοπή. Στην αίτηση αυτή μπορεί να προστεθεί και αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής (η απόφαση επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής εκδίδεται άμεσα, συνήθως την επομένη συζήτησής της) προκειμένου να αποφευχθεί η περιουσιακή ζημία του οφειλέτη.

Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι τα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο ένδικα βοηθήματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην εξέλιξη της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς συνιστούν τους αρχικούς τρόπους άμυνας του οφειλέτη, και είναι εξαιρετικής σημασίας διότι είναι ικανά να αποτρέψουν την πρόοδο της εκτελεστικής διαδικασίας, εμποδίζοντας τον δανειστή να προχωρήσει στην είσπραξη της απαίτησής του μέσω της εκτέλεσης εις βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, ιδίως εάν δεν έχει επιτευχθεί εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του τελευταίου.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αμύνης κατά διαταγών πληρωμής και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε υπόθεση αφορά ανακοπή και αναστολή ως προς την εκτέλεση εις βάρος σας διαταγών πληρωμής. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6971907707 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Νάνσυ Τσαλαφούτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές Υποθέσεις...

Απορρίφθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης περιουσίας σε βάρος του εντολέα μας και οφειλέτη, καθώς έγινε δεκτός ο