ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ (ΜΑΪΜΟΥ) ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΝΟΜΟΣ 4177/2013. Ο εν λόγω νόμος αφορά κυρίως τους κανόνες που διέπουν την διακίνηση και αγορά των προϊόντων στον τομέα του εμπορίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 3 του Ν.4177/2013 «Όποιος παραποιεί ή νοθεύει, εν γνώσει του κατέχει προς εμπορία, πωλεί, θέτει σε κυκλοφορία ή παραδίδει για χρήση άλλα είδη βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων παραποιημένα ή νοθευμένα, που προορίζονται για εμπορία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.». Σκοπός λοιπόν του νομοθέτη είναι η προστασία του εμπορίου και η τήρηση των κανόνων διακίνησης των προϊόντων από ενέργειες που βάλλουν κατά της ελεύθερης αγοράς και των όρων που τη διέπουν, διασφαλίζοντας έτσι την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων που οδηγεί στην ασφάλεια των συναλλαγών και την ίση μεταχείριση των εμπόρων. Το υπό κρίση αδίκημα είναι ένα υπαλλακτικώς μικτό έγκλημα το οποίο παρουσιάζει διαζευκτικά, διάφορους τρόπους τέλεσης.

Συγκεκριμένα, για την αντικειμενική στοιχειοθέτηση του αδικήματος απαιτείται από τον δράστη ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι:

1) Παραποίηση                                                              

2) Νόθευση

3) Κατοχή προς εμπορία

4) Πώληση

5) Θέση σε κυκλοφορία 

6) Παράδοση για χρήση 

Ως προς την υποκειμενική στοιχειοθέτηση του αδικήματος απαιτείται από τον δράστη: 

Γνώση: O δράστης πρέπει να έχει άμεσο δόλο ως προς την ύπαρξη του παραποιημένου ή νοθευμένου προϊόντος καθώς και δόλο α’ βαθμού ως προς την πλήρωση της εκάστοτε περίπτωσης (εκ των ανωτέρω 6). Δεν αρκεί ο ενδεχόμενος δόλος ούτε και η αμέλεια από τον δράστη.

Το πλαίσιο ποινής του αδικήματος είναι οι τουλάχιστον 3 μήνες έως 5 χρόνια φυλάκιση.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου που θα οδηγήσει στην αθώωση του θα πρέπει να στοχεύει αρχικά στην απόδειξη της μη ύπαρξης νοθευμένου ή παραποιημένου προϊόντος, ήτοι ότι τα επίδικα προϊόντα είναι γνήσια και φυσικά κυκλοφορούν νομίμως στην αγορά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ύπαρξης του δόλου και δη του άμεσου δόλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κατηγορούμενος για το υπό διερεύνηση αδίκημα δύναται να οδηγηθεί σε απαλλακτική κρίση από το δικαστήριο, αν αποδείξει ότι ΔΕΝ γνώριζε ότι τα προϊόντα που κατείχε προς εμπορία, πώληση, κυκλοφορία ήταν νοθευμένα ή παραποιημένα καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δεν προέβην ο ίδιος σε ενέργειες νόθευσης ή παραποίησης τους. 

 

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε υποθέσης διακίνησης απομιμητικών προϊόντων (προϊόντα μαϊμού) και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κατηγοριών σε περίπτωση που βρεθείτε κατηγορούμενοι για το σχετικό αδίκημα. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της διακίνησης απομιμητικών (μαϊμού) προϊόντων (αρθ. 19 Ν.4177/2013) και της χρήσης πλαστού εγγράφου (