ΞΕΚΙΝΑΩ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΤΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΩ

Τι εταιρεία συμφέρει να κάνω

Η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής για μια νέα επιχείρηση είναι καθοριστική, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία της, τις έννομες συνέπειες που έχουν οι εταίροι καθώς και την μεταξύ τους σχέση.

Υπάρχουν πολλά είδη εταιρειών στην Ελλάδα αλλά οι δημοφιλέστεροι εταιρικοί σχηματισμοί για να ξεκινήσει μια νέα μικρομεσαία επιχείρηση είναι οι Ομόρρυθμες Εταιρείες (Ο.Ε.) ή Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.). Οι 2 τελευταίες παρότι δεν έχουν την κοινωνικοοικονομική σημασία της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), αποτελούν πολύ σημαντικό μέσο επαγγελματικής και επιχειρηματικής οργάνωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση υψηλών κεφαλαίων. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μεταξύ της ομόρρυθμης (ΟΕ) και ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ), καθώς και μια συνοπτική φορολογική επισκόπηση των δύο μορφών εταιρειών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες στην επιλογή του εταιρικού τύπου ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΚΕ):

Χαρακτηριστικά:

Ελάχιστο Κεφάλαιο: Η ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί με κεφάλαιο μόλις 1 ευρώ.

Εισφορές Εταίρων: Οι εταίροι μπορούν να συνεισφέρουν όχι μόνο χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία αλλά και διαφορετικού τύπου εισφορές όπως για παράδειγμα παροχή εργασίας, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο αντίστοιχα εταιρικά μερίδια.

Ευθύνη Εταίρων: Η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται στην αξία των εισφορών τους. Εξαίρεση αποτελούν οι εταίροι με εγγυητικές εισφορές, οι οποίοι ευθύνονται μέχρι του ποσού της εγγύησής τους.

Ασφάλιση: Η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ είναι προαιρετική για τους εταίρους που δεν συμμετέχουν στη διαχείριση της εταιρείας.

Διαδικασία Σύστασης και Τροποποιήσεων: Η σύσταση και οι τροποποιήσεις του καταστατικού γίνονται με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς την ανάγκη συμβολαιογράφου, και δημοσιεύονται μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) ή της εταιρικής ιστοσελίδας.

Τήρηση Βιβλίων: Η ΙΚΕ υποχρεούται να τηρεί διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), όπως ισχύει για τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Πλεονεκτήματα:

Ευελιξία στις Εισφορές: Δυνατότητα εισφοράς όχι μόνο κεφαλαίου, αλλά και εργασίας ή εγγυητικής ευθύνης.

Μονοπρόσωπη Δομή: Δυνατότητα σύστασης από έναν μόνο φυσικό πρόσωπο σε αντίθεση με την ΟΕ που απαιτεί τουλάχιστον δύο εταίρους.

Περιορισμένη Ευθύνη: Οι εταίροι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη της εταιρείας, εκτός αν έχουν παράσχει εγγυητικές εισφορές.

Μειονεκτήματα:

Υποχρεωτική Τήρηση Διπλογραφικών Βιβλίων: Απαιτείται η τήρηση πιο πολύπλοκων λογιστικών βιβλίων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το λογιστικό κόστος.

Δημοσίευση Οικονομικών Καταστάσεων: Υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων, κάτι που δεν ισχύει για την ΟΕ.

 

ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΟΕ):

Χαρακτηριστικά:

Σύσταση: Απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον δύο εταίρων.

Ευθύνη Εταίρων: Οι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρον με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρείας.

Διαδικασία Σύστασης: Η σύσταση γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό, χωρίς την ανάγκη συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Εταιρικό Κεφάλαιο: Δεν απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο για τη σύσταση της ΟΕ.

Πλεονεκτήματα:

Απλούστερη Λογιστική Τήρηση: Δεν απαιτείται η τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, καθιστώντας τη λογιστική διαχείριση πιο απλή.

Μη Υποχρέωση Δημοσίευσης Οικονομικών Καταστάσεων: Δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Αυξημένη Πιστοληπτική Ικανότητα: Η απεριόριστη ευθύνη των εταίρων μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών.

Μειονεκτήματα:

Απεριόριστη Ευθύνη: Οι εταίροι ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη της εταιρείας, γεγονός που ενέχει υψηλό ρίσκο. Δηλαδή εάν η εταιρεία πτωχεύσει τότε οι ομόρρυθμοι εταίροι πτωχεύουν ομοίως.

Δέσμευση Εταίρων: Η αποχώρηση ή η είσοδος νέου εταίρου μπορεί να είναι πιο περίπλοκη διαδικασία σε σχέση με άλλες εταιρικές μορφές λόγω ακριβώς του προσωπικού χαρακτήρα της εταιρείας.

 

Ως προς την φορολογική μεταχείριση των δύο μορφών των εταιρειών αξίζει να αναφερθούν τα κατωτέρω:

•Ο συντελεστής φορολογίας και για τις δύο μορφές εταιρειών ανέρχεται στο 22% ανεξαρτήτως κέρδους

•Η ΟΕ τηρεί Β απλογραφικά βιβλία ενώ η ΙΚΕ Γ διπλογραφικά

•Το τέλος επιτηδεύματος και για τις δύο εταιρείες ανέρχεται στα 800€-1000€ ανάλογα με τον πληθυσμό της έδρας

•Η ΟΕ δεν υποχρεούται σε σύνταξη και δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων ενώ αντιθέτως η ΙΚΕ υποχρεούται

•Η προκαταβολή φόρου και για τις δύο εταιρείας ανέρχεται στο 80% με εξαίρεση τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας κατά τα οποία διαμορφώνεται στο 50%.

•Στην ΙΚΕ επιβάλλεται η τήρηση και παρακολούθηση ταμείου ενώ στην ΟΕ δεν είναι υποχρεωτικό

•Ο φόρος διανομής μερισμάτων για τις ΙΚΕ είναι 5% ενώ στην ομόρρυθμη εταιρεία δεν επιβάλλεται φόρος διανομής μερισμάτων.

 

Συμπερασματικά, η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής για μια επιχείρηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς επηρεάζει τη φορολογία, την ευθύνη των εταίρων, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις συνέπειες στην προσωπική περιουσία των εταίρων. Λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και των διαφορετικών απαιτήσεων που ισχύουν για κάθε εταιρική μορφή οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν εξειδικευμένο δικηγόρο προκειμένου να λάβουν στη σωστή επιλογή με βάση τις ανάγκες και τους στόχους τους, διασφαλίζοντας ότι η επιχείρησή τους θα λειτουργήσει με τη βέλτιστη νομική και οικονομική δομή.

 

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του εταιρικού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην ορθή επιλογή του καταλληλότερου εταιρικού σχήματος για τη νέα σας επιχείρηση. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).