ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ
(371 ΠΚ) Παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας. Τι ισχύει σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα.
- Κληρικοί, δικηγόροι και κάθε είδους νομικοί παραστάτες, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μαίες, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και άλλοι λειτουργοί ή επαγγελματίες, στους οποίους κάποιοι εμπιστεύονται συνήθως λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητάς τους ιδιωτικά απόρρητα, καθώς και οι βοηθοί των προσώπων αυτών, οι οποίοι φανερώνουν ιδιωτικά απόρρητα, που τους τα εμπιστεύτηκαν ή που τα έμαθαν λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητάς τους, τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή.
- Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος, λόγω του θανάτου κάποιου από τα πρόσωπα της πρώτης παραγράφου, γίνεται κάτοχος εγγράφων ή σημειώσεών του σχετικών με την άσκηση του επαγγέλματος ή του λειτουργήματός του και φανερώνει από αυτά ιδιωτικά απόρρητα.
- Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
- Η πράξη δεν είναι άδικη και μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος απέβλεπε στην εκπλήρωση καθήκοντος ή στη διαφύλαξη δικαιολογημένου ουσιώδους συμφέροντος, δημόσιου ή του ίδιου ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορούσε να διαφυλαχθεί διαφορετικά.
Σχόλια: Η μήνυση κατά του παραβάτη για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να υποβληθεί από το θύμα της παραβίασης εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ώρα που πληροφορήθηκε την παραβίαση. Όταν ο παραβάτης κοινοποιεί το απόρρητο που του εμπιστεύθηκαν όχι για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά για να προστατέψει ένα έννομο αγαθό ανώτερο από το προσβαλλόμενο, όπως πχ ο ιερέας που του εκμυστηρεύεται ο εξομολογούμενος ότι θέλει να αυτοκτονήσει ή ο δικηγόρος που του εκμυστηρεύεται ο πελάτης ότι θέλει να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου του ή να του προξενήσει άλλο σημαντικό κακό, τότε η πράξη του δεν είναι παράνομη.