ΞΕΚΙΝΑΩ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΤΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΩ

Τι εταιρεία συμφέρει να κάνω

Πολλοί νέοι επιχειρηματίες όταν έρχεται η στιγμή να κάνουν πράξη τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να προβούν σε έναρξη νέας επιχείρησης, βρίσκονται σε σύγχυση για την εταιρική μορφή που κρίνεται καταλληλότερη για την άσκηση της δραστηριότητας της. Άλλοι μάλιστα δεν δίδουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να λαμβάνει την εταιρική μορφή που διαλέγει ελεύθερα ο λογιστής τους, χωρίς όμως αυτό να αποτέλεσε συνειδητή απόφαση συγκρίνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που φέρει κάθε εταιρική μορφή. 

Οι 3 βασικές εταιρικές (κεφαλαιουχικές) μορφές που υιοθετούνται από την αγορά είναι ασφαλώς 1) η ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.) 2) η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και 3) η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (Ι.Κ.Ε.).  

Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ως άνω εταιρικών μορφών είναι τα παρακάτω:

1. Η Ι.Κ.Ε. έχει ελαφρώς λιγότερα κόστη κατά την αρχική της ίδρυση συγκριτικά με την Α.Ε. και την Ε.Π.Ε. 

2. Η Ι.Κ.Ε. και η Ε.Π.Ε. δεν απαιτούν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση τους ενώ η Α.Ε. απαιτεί κεφάλαιο ύψους τουλάχιστον 25.000€. Βέβαια κατ’ αυτό τον τρόπο η Α.Ε. δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον επιχειρηματικό στόχο, αφού καλεί τους μετόχους της να δείξουν με πρακτικό τρόπο τη διάθεση τους για επένδυση στους στόχους της νέας εταιρείας.  

3. Η φορολογική αντιμετώπιση και των τριών εταιρικών μορφών δεν διαφέρει ουσιωδώς. 

4. Ως προς το ασφαλιστικό πλαίσιο ωστόσο, ο διαχειριστής της Ι.Κ.Ε. όπως και οι εταίροι της Ε.Π.Ε. θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά με κατ’ ελάχιστο μηνιαίο κόστος 210€, ενώ στην Α.Ε. αυτό ισχύει μόνο για τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που κατέχουν παράλληλα και μετοχές άνω του 3% του Μετοχικού Κεφαλαίου.  

5. Ενώ η Α.Ε. έχει πρόσβαση για άντληση κεφαλαίων στην Κεφαλαιαγορά (π.χ. Χρηματιστήριο, Ομόλογα), η Ε.Π.Ε. και η Ι.Κ.Ε. στερούνται αυτής της δυνατότητας.  

6. Όσον αφορά στην Ι.Κ.Ε. προκύπτει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη λειτουργία της συγκριτικά με την Ε.Π.Ε., αφού συστήνεται και τροποποιείται με απλό ιδιωτικό έγγραφο χωρίς να απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος, προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βασική διαφορά της είναι ότι αποσυνδέονται η εταιρική συμμετοχή και τα μερίδια από το κεφάλαιο. Ενώ δηλαδή στις Α.Ε. και Ε.Π.Ε. οι μετοχές και τα εταιρικά μερίδια αποτελούν τμήμα του κεφαλαίου και προσδιορίζουν το μέγεθος της συμμετοχής καθ’ ενός, ανάλογα με τον αριθμό μεριδίων που κατέχει ο κάθε εταίρος, στην Ι.Κ.Ε. τα εταιρικά μερίδια ανάγονται όχι αποκλειστικά στο κεφάλαιο, ως μοναδικό παρονομαστή, αλλά σε έναν ευρύτερο παρονομαστή, που αποτελείται από την αξία του συνόλου των εισφορών.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή νομικής εταιρικής μορφής για την έναρξη νέας επιχείρησης, καθώς χρειάζεται συγκριτική παράθεση των χαρακτηριστικών κάθε μίας προς το νέο επιχειρηματία, έτσι ώστε να επιλέξει τη μορφή που προσιδιάζει περισσότερο στις μελλοντικές ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησης.  

Επομένως ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει αρχικά να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο σε ζητήματα εταιρικού δικαίου και να συζητήσει μαζί του τα επιχειρηματικά του σχέδια και τις ενδεχόμενες λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, έτσι ώστε να καταλήξουν από κοινού στην εταιρική μορφή που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της νέας επιχείρησης.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του εταιρικού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην ορθή επιλογή του καταλληλότερου εταιρικού σχήματος για τη νέα σας επιχείρηση. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013). 

Το άρθρο έγραψε ο εξειδικευμένος συνεργάτης του γραφείου μας – Στάθης Παπαγεωργίου