ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πλασματικός χρόνος ασφάλισης είναι ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί από τον ασφαλιζόμενο, είτε για να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, είτε για να αυξήσει το ποσό της σύνταξής του. Στην πράξη, τα πλασματικά έτη χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεμελίωση δικαιώματος (όπως για παράδειγμα για το "χτίσιμο" της ελάχιστης κατά νόμο απαιτούμενης για τη συνταξιοδότηση 15ετίας, ή για την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης), διότι η εξαγορά ετών για την αύξηση του ποσού της σύνταξης οδηγεί τον υποψήφιο συνταξιούχο σε καταβολή πολύ περισσότερων χρημάτων για την αγορά των πολυπόθητων πλασματικών ετών από την "ανταπόδοση" που αναμένει να έχει η πληρωμή αυτή στη διαμόρφωση του ποσού της σύνταξής του. Με απλά λόγια, ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί να καταβάλλει κάποιες χιλιάδες ευρώ για την αγορά των ετών που του λείπουν ενώ το ποσό της σύνταξής του με τα έτη αυτά που αγοράζει να αυξηθεί σε ποσοστό τόσο χαμηλό, που καθιστά την εξαγορά που πραγματοποίησε πρακτικά ασύμφορη. 

Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα με τις αυξημένες χρονικές ή/και ηλικιακές προϋποθέσεις, από 01.01.2011 και εφεξής, μπορούν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους που περιγράφονται παρακάτω είτε με απλή προσμέτρηση είτε κατόπιν εξαγοράς, είτε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης για καθέναν από τους αναφερόμενους κατωτέρω πλασματικούς χρόνους ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης και αφορά τόσο σε παλαιούς όσο και σε νέους ασφαλισμένους.

Ως το τέλος του έτους 2010 οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονταν ήταν: ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης έως 24.06.1997, ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, ο χρόνος παιδιών, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών έως 2 έτη, ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας έως 200 ημέρες, ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας έως 200 ημέρες (*οι δύο ως άνω τελευταίοι χρόνοι ασθένειας και ανεργίας πρέπει να έχουν λάβει χώρα την τελευταία 10ετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης). Οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών ασφάλισης είναι οι εξής:

1) Στρατιωτική Θητεία (αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος με εξαγορά)

2) Γονική Άδεια Ανατροφής (αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος με εξαγορά)

3) Χρόνος Τέκνων (αναγνωρίζεται 1-5 έτη με εξαγορά)

4) Επιδότηση Ασθενείας (αναγνωρίζονται ως 300 ημέρες δωρεάν)

5) Ανεργία ΟΑΕΔ (αναγνωρίζονται ως 300 ημέρες δωρεάν)

6) Εκπαιδευτική Άδεια στο Δημόσιο (αναγνωρίζονται ως 2 έτη με εξαγορά)

7) Χρόνος Σπουδών (αναγνωρίζεται ο χρόνος κάθε σχολής με εξαγορά)

8) Κενά Διαστήματα Ανεργίας (αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος με εξαγορά)

9) Χρόνος Κύησης και Λοχείας (αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος δωρεάν)

10) Ημέρες Απεργίας (αναγνωρίζονται όλες οι ημέρες με εξαγορά)

11) Χρόνος Μαθητείας (αναγνωρίζονται μέχρι 2 έτη με εξαγορά)

12) Χρόνος πριν την εγγραφή ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ (αναγνωρίζονται μέχρι 5 έτη με εξαγορά)

Σήμερα, ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι και επτά (7) πλασματικά χρόνια. Για κάθε μήνα αναγνώρισης: α) οι μεν μισθωτοί καταβάλλουν εισφορά ίση με το 20% επί του μισθού κατά το μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Σε περιπτώσεις ανεργίας ή μερικής απασχόλησης υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, β) οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι πρώην ΟΓΑ) καταβάλλουν για κάθε μήνα αναγνώρισης την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, με ελάχιστη την εισφορά που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Οπότε, πρακτικά μη μισθωτός που επιλέγει αύξηση ασφαλιστικής κατηγορίας τα τελευταία έτη πριν τη συνταξιοδότησή του, για να αυξήσει το ποσό της σύνταξής του, πρέπει να προσέξει να επιλέξει χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, αν έχει σκοπό να προβεί σε εξαγορές πλασματικών ετών, γ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, η εξαγορά γίνεται με εισφορά 20% επί του μισθού. 

Το συνολικό ποσό της εισφοράς εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται, ενώ μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ (με έκπτωση 2% κατ' έτος αναγνώρισης) ή να παρακρατηθεί από την σύνταξη (οπότε παρακρατείται μηνιαίως και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης).    

Τέλος με τα πλασματικά έτη, οι παλαιοί ασφαλισμένοι (ασφαλισμένοι πριν το 1993) μπορούν να κλειδώσουν χρόνο ασφάλισης ως το έτος 2012 και έτσι να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία μικρότερη των 67 ή 62 ετών. 

 

*Το γραφείο μας διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα συνταξιοδοτικού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης αλλά και να σας συμβουλεύσει καταλλήλως για το αν η αναγνώριση που μπορείτε να κάνετε σας συμφέρει οικονομικά. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Ευαγγελία Τσούκα.