ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης των Τραπεζών λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων στον ισολογισμό τους ανέκυψε η ανάγκη διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη δημιουργία δύο νέων μορφών εταιρειών, των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Funds), οι οποίες αγόρασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των Εταιρειών Διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών (Servicers), οι οποίες διαχειρίζονται τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτά (ν. 4354/2015).

Σήμερα, οι περισσότεροι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων (Cepal, Intrum, DoValue κλπ) και να λάβουν από την τελευταία οποιαδήποτε ενημέρωση επιθυμούν σχετικά με το δάνειό τους ή με τους τρόπους ρύθμισης της οφειλής τους με σκοπό την πλήρη και ολοσχερή εξόφλησή της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό η διαδικασία της εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης να διεξαχθεί από δικηγόρο, ο οποίος θα συντάξει και θα υποβάλει τα απαιτούμενα αιτήματα με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη και επωφελέστερη για τον δανειολήπτη ρύθμιση της οφειλής. H συνδρομή ενός έμπειρου με το αντικείμενο δικηγόρου είναι απαραίτητη καθώς κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια πρόταση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Servicers και να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις στη σωστή κατεύθυνση, προς το συμφέρον του πελάτη σύμφωνα με τις οικονομικές και περιουσιακές του δυνατότητες.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση, είναι δυνατή η προσφυγή σε διαδικασίες αφερεγγυότητας ή, σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, η παροχή συνδρομής μέσω της άσκησης των απαιτούμενων κατά περίπτωση ένδικων βοηθημάτων. Κι εδώ φυσικά η συμβολή ενός έμπειρου δικηγόρου είναι καταλυτική ώστε σύμφωνα με την νομολογία των Δικαστηρίων και τα δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης να συμβουλεύσει ανάλογα τον πελάτη του με στόχο το καλύτερο δυνατό και εφικτό αποτέλεσμα.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως υποθέσεις ρύθμισης κόκκινων δανείων και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στις διαπραγματεύσεις με τράπεζες και Funds για την καλύτερη ρύθμιση του μη εξυπηρετούμενου δανείου σας. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6936361011 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Νάνσυ Τσαλαφούτη.