ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παραβίαση απορρήτου εγγράφων

(370 ΠΚ) Παραβίαση απορρήτου εγγράφων. Τι ισχύει σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα:

  1. Όποιος αθέμιτα και με σκοπό να λάβει γνώση του περιεχομένου τους ανοίγει ξένη κλειστή επιστολή ή άλλο κλειστό έγγραφο ή παραβιάζει κλειστό χώρο, στον οποίο είναι αυτά φυλαγμένα, ή με οποιονδήποτε τρόπο εισχωρεί σε ξένα απόρρητα διαβάζοντας ή αντιγράφοντας ή αποτυπώνοντας με άλλο τρόπο επιστολή ή άλλο έγγραφο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.
  2. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος αθέμιτα αποκτά πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μήνυμα ή ηλεκτρονική αλληλογραφία άλλου.
  3. Αν ο δράστης των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είναι υπάλληλος οργανισμού ή επιχείρησης παροχής ταχυδρομικών, τηλεγραφικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.
  4. Για την ποινική δίωξη των πράξεων των παραγράφων 1 και 2 απαιτείται έγκληση.

 

Σχόλια: Η ιδιωτική αλληλογραφία, είτε είναι σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή είναι απόρρητη και η παραβίασή της τιμωρείται από το νόμο. Προφανώς απαιτείται δόλος για να είναι η πράξη τιμωρητέα, επομένως αν το περιεχόμενο μιας επιστολής ή ενός email (συνηθέστερα) υποπέσει στην αντίληψη κάποιου τρίτου άθελά του, τότε δεν έχουμε ποινικό αδίκημα. Αυστηρότερα τιμωρείται ο παραβάτης του ως αδικήματος αν εργάζεται σε υπηρεσία ή επιχείρηση που διαχειρίζεται τη διαβίβαση των εγγράφων στους αποδέκτες τους. Προσοχή, εκτός της τελευταίας επιβαρυντικής περίστασης, η μήνυση έχει προθεσμία 3 μήνες από τη στιγμή που θα λάβετε γνώση της παραβίασης.