ΟΔΗΓΗΣΗ - ΤΡΟΧΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ

ΤΡΟΧΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Μία από τις συνήθεις αιτίες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος είναι η οδήγηση από οδηγό ο οποίος δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια ικανότητας οδήγησης.

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 94 του Κ.Ο.Κ, για την οδήγηση τόσο Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και δικύκλων μοτοσικλετών και λοιπών μηχανοκίνητων τρικύκλων ή τετράκυκλων απαιτείται η λήψη και κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας ικανότητας οδήγησης.  

Η οδήγηση οχήματος χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης, καθώς επίσης και στην περίπτωση που αυτή έχει λήξει ή έχει νόμιμα αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, αποτελεί σοβαρό παράπτωμα το οποίο επισύρει τόσο διοικητικές κυρώσεις  (χρηματικά πρόστιμα κατά τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ ύψους 200 ευρώ) όσο και ποινικές, δηλαδή ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) μηνός. 

Όταν ωστόσο πρόκειται για οδηγό επαγγελματικού οχήματος (φορτηγό κ.λ.π) οι επιβαλλόμενες από το νόμο ποινές είναι πολύ πιο αυστηρές με χρηματικό πρόστιμο ύψους έως 400 ευρώ και παράλληλα αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για χρονικό διάστημα 30 ημερών στην περίπτωση που υπάρχει μεν άδεια ικανότητας οδήγησης, χωρίς όμως να έχει νόμιμα εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας. 

Σοβαρό θέμα ανακύπτει στην περίπτωση που συμβεί τροχαίο ατύχημα και ο υπαίτιος αυτού οδηγός στερείται του κατάλληλου διπλώματος οδήγησης κατά τα ανωτέρω, ως προς την αποζημίωση του αναίτιου τρίτου και την ασφαλιστική του κάλυψη. 

Καταρχάς, η ευθύνη του οδηγού χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης είναι απεριόριστη και αυτός ευθύνεται για αποζημίωση εξ ολοκλήρου με την ασφαλιστική του οχήματος εταιρία. 

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι η ασφαλιστική εταιρία είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου υποχρεωμένη να αποζημιώσει πλήρως τον αναίτιο τρίτο καταβάλλοντας σε αυτόν την οφειλόμενη αποζημίωση. Ωστόσο, έχει δικαίωμα, ενώπιον των αστικών δικαστηρίων,  σε περίπτωσης άσκησης αγωγής από τον τρίτο, να καταστήσει τον ασφαλισμένο της οδηγό που οδηγούσε χωρίς το νόμιμο δίπλωμα οδήγησης, διάδικο με παρεμπίπτουσα αγωγή ή προσεπίκληση, ζητώντας από το δικαστήριο να υποχρεώσει τον ασφαλισμένο της να της καταβάλει όποιο ποσό αυτή υποχρεωθεί να καταβάλει στον αναίτιο τρίτο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ασφαλιστική εταιρία έχει δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εναντίον τόσο του ασφαλισμένου της οδηγού, ο οποίος δεν κατείχε την κατάλληλη άδεια ικανότητας οδήγησης, όσο και του ιδιοκτήτη του ασφαλισμένου οχήματος σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον οδηγό, απαιτώντας να της καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό αυτή έχει ήδη καταβάλει στον ζημιωθέντα τρίτο ως αποζημίωση.  

Ζήτημα, επίσης, γεννάται, όταν ένα όχημα,  ο οδηγός του οποίου οδηγεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, εμπλακεί σε ατύχημα χωρίς όμως δική του υπαιτιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, κρίσιμο θέμα είναι να αποδειχθεί ότι, το γεγονός ότι ο οδηγός του μη υπαίτιου οχήματος δεν κατείχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ικανότητας οδήγησης, δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος. Με απλά λόγια, πρέπει να αποδεικνύεται ότι το ατύχημα θα συνέβαινε έτσι ή αλλιώς, ακόμα δηλαδή και εάν ο οδηγός του κατείχε τη νόμιμη άδεια οδήγησης. Επισημαίνεται ότι προς ενίσχυση της έλλειψης οποιασδήποτε ευθύνης του οδηγού για το συγκεκριμένο ατύχημα είναι να αποδειχθεί ότι παρότι αυτός δεν κατείχε για οποιοδήποτε λόγο την κατάλληλη άδεια οδήγησης ως όφειλε εκ του νόμου, ωστόσο στην πραγματικότητα είχε την ικανότητα και την εμπειρία η οποία απαιτείται ώστε να οδηγεί με ασφάλεια. 

Όπως επισημαίνεται, παράλληλα, ευθύνη φέρει και ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οδηγός του οποίου οδηγούσε χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 του ν. ΓΠΝ/1911, για κάθε ζημία η οποία προκαλείται από το όχημα αυτό κατά τη λειτουργία του, ενέχεται σε αποζημίωση και ο ιδιοκτήτης αυτού, αν αυτός, κατά το χρόνο του ατυχήματος δεν είναι οδηγός ή κάτοχος, η ευθύνη αυτού δε, χαρακτηρίζεται από το νόμο ως αντικειμενική, δεδομένου ότι δεν έχει άμεση συμμετοχή στην πρόκληση του ατυχήματος, γι’ αυτό και αυτή η ευθύνη περιορίζεται μέχρι το ποσό της αγοραστικής - εμπορικής αξίας την οποία το ζημιογόνο όχημα είχε κατά τον αμέσως πριν το ατύχημα χρόνο. 

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως τροχαία ατυχήματα και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε επίπεδο τόσο συμβουλευτικό όσο και δικαστηριακό. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).