ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Συχνά μας ρωτάτε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρόνο ασφάλισης που έχετε διανύσει σε ξένη χώρα για να πάρετε σύνταξη από την Ελλάδα. Η απάντηση είναι σαφώς θετική. 

Πιο συγκεκριμένα: για τη συμπλήρωση των ετών/ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι χρόνοι ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες της ΕΕ, του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και στην Ελβετία, όπως αυτοί βεβαιώνονται από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς. Ωστόσο, τυχόν παράλληλοι χρόνοι ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη μόνο μία φορά, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών (ΕΚ) 883/04 και 987/09.

Στην πράξη, ο αρμόδιος φορέας κάθε χώρας, αφού συνυπολογίσει τους χρόνους ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη, χορηγεί ξεχωριστή σύνταξη (γήρατος ή αναπηρίας ή επιζώντων) ανάλογη με τις περιόδους ασφάλισης (ή/και κατοικίας) που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα του και σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις που ορίζονται από την εθνική του νομοθεσία. Οι χρόνοι ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετία, συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του δικαιώματος και ο αρμόδιος φορέας χορηγεί αναλογική (τμηματική) παροχή. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τρίτες χώρες και χώρες εκτός Ε.Ε., που ο χρόνος ασφάλισής σας σε αυτές δεν θα συνυπολογιστεί για λήψη σύνταξης από την Ελλάδα. Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών Κανονισμών είναι υποχρεωτική, ακόμα και αν θεμελιώνετε αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην Ελλάδα (μόνο με τους ελληνικούς χρόνους ασφάλισης). Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται διπλός υπολογισμός, αυτοτελούς και αναλογικής παροχής και χορηγείται το ευνοϊκότερο για τον ασφαλισμένο ποσό σύνταξης. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ, χώρα του ΕΟΧ ή/και στην Ελβετία, λαμβάνεται υπόψη πάντα στο σύνολό του, όπως γνωστοποιείται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα στο σχετικό ευρωπαϊκό έντυπο.   

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι χρόνοι ασφάλισης που δίνονται κυρίως ως πριμοδότηση και υπερβαίνουν τη χρονική περίοδο μέσα στην οποία εντάσσονται (π.χ. εάν γνωστοποιούνται για το διάστημα 1/1/95-31/12/95: 14 μήνες, θα ληφθούν υπόψη μόνο 12 μήνες).  Σε περίπτωση που έχετε ασφαλιστεί σε περισσότερα από 2 κράτη μέλη, ο χρόνος κάτω του έτους θα ληφθεί υπόψη αναλογικά από τις χώρες που θα σας χορηγήσουν σύνταξη, βάσει της πραγματοποιηθείσας ασφάλισης σε καθεμία από αυτές.

Αναφορικά όμως με τις επικουρικές συντάξεις οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/04 & 987/09 δεν συντονίζουν τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Πρέπει επομένως να έχετε πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο αποκλειστικά στην ελληνική επικουρική ασφάλιση  και να δικαιούστε κύρια σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, για να λάβετε επικουρική σύνταξη. 

 

*Το γραφείο μας διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα συνταξιοδοτικού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην αναγνώριση συντάξιμων ετών λόγω ασφάλισης στο εξωτερικό. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας, Ευαγγελία Τσούκα.