ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Είναι σημαντικό για κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο να εκκινήσει τη λειτουργία μίας επιχείρησης, να προβεί στην απαιτούμενη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του «ονόματος/λογοτύπου/brand name», το οποίο χρησιμοποιεί για να διακρίνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό, αποτρέποντας παράλληλα την αθέμιτη χρήση και την τυχόν αντιγραφή του από άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία αυτή είναι η κατοχύρωση εμπορικού σήματος.

Το εμπορικό σήμα είναι κάθε σημείο, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από τα αντίστοιχα άλλων επιχειρήσεων.

Το εμπορικό σήμα που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση, προκειμένου να διακρίνει  τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον καταναλωτή, ενέχει μεγάλη αξία γι’ αυτήν, αφού μέσω του σήματος η επιχείρηση εδραιώνεται στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και αναπτύσσει τη φήμη της. Μέσω του εμπορικού σήματος που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ο καταναλωτής διακρίνει τα προϊόντα/υπηρεσίες της και αναγνωρίζει την προέλευσή τους από αυτήν. Συναφώς το εμπορικό σήμα επιτελεί εγγυητική λειτουργία ως προς την ποιοτική ταυτότητα των προϊόντων που φέρουν το σήμα.

Το εμπορικό σήμα αποτελεί προϊόν διανοητικής ιδιοκτησίας και άυλο περιουσιακό αγαθό του δικαιούχου.

Η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος παρέχει στον δικαιούχο του το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αυτού στα προϊόντα του, στις συσκευασίες του, στο έντυπο και άλλο υλικό του που χρησιμοποιείται για την πώληση ή προώθηση των προϊόντων του ή/και των υπηρεσιών του. Επιπροσθέτως, η καταχώριση του σήματος συντελεί στη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων του δικαιούχου με δικαστικώς επιδιώξιμο τρόπο.

-Τι μπορεί να αποτελέσει και να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα (παρ. 1 άρθρου 2 ν. 4679/2020):

Το εμπορικό σήμα μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε σημεία, ιδίως από λέξεις, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος προσώπων, ή από σχέδια, γράμματα, αριθμούς, χρώματα, το σχήμα του προϊόντος ή τη συσκευασία του προϊόντος ή από ήχους, υπό την προϋπόθεση ότι τα σημεία αυτά:

(α) είναι ικανά να διακρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων και 

(β) να μπορούν να αναπαρίστανται στο μητρώο σημάτων, κατά τρόπο που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές και στο κοινό να προσδιορίζουν με σαφήνεια και ακρίβεια το αντικείμενο της προστασίας που παρέχεται στον δικαιούχο του.

Αποδεκτά είδη σήματος προς καταχώριση: Λεκτικό, Απεικονιστικό, Τρισδιάστατο, Θέσης, Μοτίβου, Χρωματικό, Ηχητικό, Κίνησης, Οπτικοακουστικό και Ολογραφικό.

-Τι δεν μπορεί να καταχωριστεί ως σήμα (άρθρο 4 ν. 4679/2020):

Δεν καταχωρίζονται ως σήματα, ή εάν έχουν καταχωριστεί είναι δυνατόν να κηρυχθούν άκυρα, μεταξύ άλλων, σημεία τα οποία:

α) δεν μπορεί να αποτελέσουν σήμα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 4679/2020,

β) στερούνται διακριτικού χαρακτήρα,

γ) συνίστανται αποκλειστικά σε σημεία ή ενδείξεις που μπορεί να χρησιμεύσουν στο εμπόριο για τη δήλωση του είδους, της ποιότητας, της ποσότητας, του προορισμού, της αξίας, της γεωγραφικής προέλευσης ή του χρόνου παραγωγής του προϊόντος ή παροχής της υπηρεσίας ή άλλων χαρακτηριστικών του προϊόντος ή της υπηρεσίας,

δ) συνίστανται αποκλειστικά σε σημεία ή ενδείξεις, τα οποία έχουν καταστεί συνήθη στην καθημερινή γλώσσα ή στη θεμιτή και πάγια πρακτική του εμπορίου,

ε) συνίστανται αποκλειστικά στο σχήμα ή άλλο χαρακτηριστικό που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση του προϊόντος ή στο σχήμα ή άλλο χαρακτηριστικό των προϊόντων που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός τεχνικού αποτελέσματος ή στο σχήμα ή άλλο χαρακτηριστικό του προϊόντος που προσδίδει ουσιαστική αξία στο προϊόν,

στ) αντίκεινται στη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη,

ζ) θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το κοινό, ιδίως ως προς τη φύση, την ποιότητα ή τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος ή της υπηρεσίας,

η) η καταχώρισή τους αποκλείεται από την ελληνική ή την ενωσιακή νομοθεσία ή τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Ένωση ή η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπου προβλέπεται η προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων,

θ) η καταχώρισή τους αποκλείεται από την ενωσιακή ή την ελληνική νομοθεσία ή τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Ένωση ή η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπου προβλέπεται η προστασία των παραδοσιακών ενδείξεων των οίνων,

ι) έχουν μεγάλη συμβολική σημασία, ιδίως θρησκευτικά σύμβολα, παραστάσεις και λέξεις.

-Το εμπορικό σήμα μπορεί να κατοχυρωθεί σε επίπεδο εθνικό (εθνικό σήμα), σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (κοινοτικό σήμα) ή και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνές σήμα).

  • Το εθνικό σήμα καταχωρίζεται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ρυθμίζεται από το ν. 4679/2020 και προστατεύεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Το κοινοτικό σήμα καταχωρίζεται μέσω του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/2001 ΕΕ  και προστατεύεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • Το διεθνές σήμα καταχωρίζεται στο μητρώο του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και ρυθμίζεται από το Διεθνές Πρωτόκολλο της Μαδρίτης. Προϋπόθεση για να μπορέσει να κατατεθεί αίτηση κατοχύρωσης ενός εμπορικού σήματος σε επίπεδο διεθνές είναι η προηγούμενη κατοχύρωσή του είτε σε επίπεδο εθνικό είτε σε επίπεδο κοινοτικό. Το διεθνές σήμα προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεται και το εθνικό σήμα στις αντίστοιχες δηλωθείσες χώρες.

-Διάρκεια προστασίας του σήματος:

Η προστασία του σήματος διαρκεί για μία δεκαετία και μπορεί να παρατείνεται με αίτηση του δικαιούχου και με την εμπρόθεσμη καταβολή του τέλους ανανέωσης ανά δεκαετία.

-Κόστος / Παράβολο κατοχύρωσης:

Το παράβολο για την υποβολή αίτησης καταχώρισης εθνικού σήματος ανέρχεται σε ποσό 100€ για την πρώτη (1η) κλάση και ποσό 20€ για κάθε επιπλέον κλάση.

Το ύψος των τελών για την υποβολή αίτησης καταχώρισης κοινοτικού σήματος ανέρχεται σε 850€ για την πρώτη κλάση, επιπλέον 50€ για τη δεύτερη (2η) κλάση και επιπλέον 150€ ευρώ για κάθε επόμενη κλάση.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στην κατοχύρωση εμπορικού σήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό/διεθνές επίπεδο και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά και άμεσα στη διαδικασία της κατοχύρωσής του. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας – Ιωάννα Χατζηβασιλείου.