Είναι παράνομη η δημοσίευση φωτογραφίας ή βίντεο χωρίς άδεια του απεικονιζομένου προσώπου

Αποτύπωση φωτογραφίας ή βίντεο χωρίς συναίνεση

Η δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς τη συναίνεση των εμφανιζόμενων ατόμων αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως αυτή κατοχυρώνεται πρωτίστως από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Σύμφωνα με τον τελευταίο, «προσωπικό δεδομένο» ορίζεται ως κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο·  ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι το πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί άμεσα ή έμμεσα ιδίως μέσω αναφοράς σε αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας, όπως το όνομα, η εικόνα κλπ.

Με δεδομένο ότι μέσω των φωτογραφιών ή βίντεο απεικονίζεται η εικόνα ενός προσώπου και, επομένως, μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο αυτό να ταυτοποιηθεί, θα πρέπει να συντρέχει μία νόμιμη βάση επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για να θεωρηθεί η δημοσίευση των εν λόγω φωτογραφιών ή βίντεο νόμιμη. Η συγκατάθεση ενός προσώπου αποτελεί την πιο συχνή και ασφαλή νομική βάση για τέτοιου είδους ενέργειες, αρκεί να είναι ρητή (ιδανικά έγγραφη), σαφής, ελεύθερη και ενημερωμένη, δηλαδή το φυσικό πρόσωπο να τελεί σε πλήρη γνώση του σκοπού της χρήσης της εικόνας του, των δικαιωμάτων του κλπ.

Σε περιπτώσεις που το πρόσωπο δεν έχει δώσει την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεσή του για τη δημοσίευση των φωτογραφιών ή βίντεο, εξετάζεται εάν υφίσταται κάποια άλλη νόμιμη βάση επεξεργασίας δεδομένων, όπως, για παράδειγμα, η πρόδηλη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το ίδιο το πρόσωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νομολογία των δικαστηρίων απαιτεί να ελέγχονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί ο χρήστης στο λογαριασμό του: αν ο ίδιος κατέστησε, δηλαδή, τη δημοσίευση ελευθέρως δημόσια ή αν περιόρισε την πρόσβαση μόνο στους διαδικτυακούς φίλους του (στη δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για πρόδηλη δημοσιοποίηση).

Αναφορικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών ανηλίκων από ενήλικες, αυτές επιτρέπεται να γίνουν μόνο από τους έχοντες την επιμέλεια αυτών, ενώ παράλληλα οι τελευταίοι έχουν και το δικαίωμα να ζητήσουν για λογαριασμό του ανηλίκου την προστασία από το νόμο σε περίπτωση δημοσιοποίησης φωτογραφιών που προσβάλλουν τα προσωπικά του δεδομένα.

Νομική αντιμετώπιση:

Ο νόμος παρέχει πολλαπλά δικαιώματα στα φυσικά πρόσωπα για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, όπως για παράδειγμα η υποβολή καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διοικητικές κυρώσεις. Εκτός της δυνατότητας επιβολής διοικητικών κυρώσεων, έχουν θεσπισθεί στο άρθρο 38 Ν. 4624/2019, οι ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις του νόμου προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ, παράλληλα, ο ζημιωθείς μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο διεκδικώντας με αγωγή την κατάλληλη χρηματική αποζημίωση ή με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την απομάκρυνση της φωτογραφίας ή βίντεο από την ιστοσελίδα που έχει δημοσιευθεί και την απαγόρευση ανάρτησης άλλου περιεχομένου που να περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα του ίδιου προσώπου στο άμεσο μέλλον.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και μπορεί να σας συνδράμει ορθά και αποτελεσματικά στην έννομη προστασία των προσωπικών σας δεδομένων τόσο σε αστικό όσο και σε ποινικό επίπεδο. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).