ΕΙΔΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Μία από τις πρώτες και βασικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι νέοι επιχειρηματίες κατά την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είναι η επιλογή της νομικής μορφής που θα έχει η επιχείρησή τους. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού η εταιρεία που πρόκειται να συστήσουν θα αποτελέσει το «όχημα» μέσω του οποίου θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Οι διάφοροι εταιρικοί τύποι που προβλέπονται στο νόμο μπορούν να υπαχθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις προσωπικές και τις κεφαλαιουχικές εταιρείες

Στις προσωπικές εταιρείες υπάγεται η αστική εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.), η ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.) και η αφανής εταιρεία.

Στις κεφαλαιουχικές εταιρείες υπάγεται η ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (Ι.Κ.Ε.).

Με εξαίρεση ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνται υποχρεωτικά υπό ορισμένη μόνο εταιρική μορφή – όπως λχ οι δικηγορικές εταιρείες που μπορεί να είναι μόνο αστικές εταιρείες, ή οι ασφαλιστικές και τραπεζικές εταιρείες που πρέπει να έχουν τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας, οι συμβαλλόμενοι μπορούν να επιλέξουν όποιον εταιρικό τύπο επιθυμούν και κρίνουν ως καταλληλότερο για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ανεξάρτητα από το σκοπό που επιδιώκει η εταιρεία.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (Ο.Ε. – Ε.Ε.)

Βασικό γνώρισμα των προσωπικών εταιρειών είναι ο λεγόμενος «προσωπικός» χαρακτήρας αυτών υπό την έννοια ότι το πρόσωπο και η προσωπική συμβολή κάθε εταίρου στην εκπλήρωση του κοινού σκοπού είναι βασικός παράγοντας για τη λειτουργία της εταιρείας.

Για τις υποχρεώσεις της προσωπικής εταιρείας δεν ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της, αλλά και οι εταίροι με τη δική τους ατομική περιουσία, γεγονός που αυξάνει την αξιοπιστία της εταιρείας.

Η ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ν. 4072/2012)

Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.) είναι η προσωπική εταιρεία με νομική προσωπικότητα που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και στην οποία, παράλληλα προς την εταιρεία, ευθύνονται όλοι οι εταίροι έναντι των εταιρικών δανειστών απεριόριστα και εις ολόκληρον.

Βασικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα:

  • Δυνατότητα τήρησης απλογραφικών βιβλίων = χαμηλότερο κόστος λογιστικής παρακολούθησης.
  • Δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό κεφαλαίου για τη σύσταση της εταιρείας.
  • Η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων γίνεται από το σύνολο των εταίρων. Επιτρέπεται διορισμός διαχειριστών.
  • Απεριόριστη εις ολόκληρον ευθύνη των εταίρων με την ατομική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρείας.


Η ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ν. 4072/2012)

Η Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) αποτελεί παραλλαγή της Ομόρρρυθμης Εταιρείας, με μόνη τη διαφορά ότι στην Ε.Ε. συμμετέχουν εκτός από έναν τουλάχιστον ομόρρυθμο εταίρο και εταίρος/-οι που ευθύνονται περιορισμένα (ετερόρρθμοι). Στην ετερόρρυθμη εταιρεία εξουσία διαχείρισης έχουν μόνο οι ομόρρυθμοι εταίροι, όχι και οι ετερόρρυθμοι.

Βασικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα:

  • Είναι εφικτή η συμμετοχή ορισμένου προσώπου με την ιδιότητα του ετερορρύθμου εταίρου, δηλαδή με περιορισμένη ευθύνη. Κατά τη συνήθη φρασεολογία ο ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται περιορισμένα. Η έκφραση αυτή ωστόσο δεν είναι απόλυτα ακριβής. Ο ετερόρρυθμος εταίρος που έχει καταβάλει την εισφορά του δεν ευθύνεται για τα εταιρικά χρέη με την προσωπική του περιουσία, ούτε μέχρι του ύψους της εισφοράς του, αλλά απλώς η εισφορά του υπόκειται στον επιχειρηματικό κίνδυνο, μπορεί δηλαδή να απολεσθεί σε περίπτωση που η εταιρεία έχει ζημιές.
  • Δυνατότητα τήρησης απλογραφικών βιβλίων = χαμηλότερο κόστος λογιστικής παρακολούθησης.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (Ι.Κ.Ε. – Α.Ε.)

Σε αντίθεση με τις προσωπικές εταιρείες, βασικό στοιχείο για τη λειτουργία των κεφαλαιουχικών εταιρειών συνιστά η συγκέντρωση κεφαλαίων. Το πρόσωπο των εταίρων είναι αδιάφορο στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, γι’ αυτό η μεταβίβαση της εταιρικής συμμετοχής είναι ελεύθερη. Βασικό και σημαντικό γνώρισμα των κεφαλαιουχικών εταιρειών συνιστά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις προσωπικές εταιρείες, στις κεφαλαιουχικές ευθύνεται μόνο η εταιρεία για τα εταιρικά χρέη, όχι δηλαδή και οι εταίροι με την ατομική τους περιουσία.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ν. 4072/2012)

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε.) αποτελεί μία εταιρική μορφή που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 2012. Η εταιρεία αυτή έχει νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική, ακόμη και αν ο σκοπός της δεν είναι εμπορική επιχείρηση. 

Βασικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα:

  • Δεν απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο της ΙΚΕ καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό, μπορεί δε να είναι και μηδενικό.
  • Υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων = μεγαλύτερες απαιτήσεις ως προς το χρόνο και το κόστος λογιστικής παρακολούθησης.
  • Οι εταίροι δεν ευθύνονται με την ατομική τους περιουσία για τα εταιρικά χρέη.
  • Μπορεί να συσταθεί και από ένα μόνο πρόσωπο = Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.


Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ν. 4548/2018)

Η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) είναι η εμπορική κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της. 

Βασικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα:

  • Απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 25.000,00€
  • Υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρωθεί μεγαλύτερο κεφάλαιο και είναι δυνατή η προσέλκυση δανειακών κεφαλαίων.  
  • Οι εταίροι δεν ευθύνονται με την ατομική τους περιουσία για τα εταιρικά χρέη.
  • Μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
  • Υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων = μεγαλύτερες απαιτήσεις ως προς το χρόνο και το κόστος λογιστικής παρακολούθησης.
  • Αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας και διατυπώσεων δημοσιότητας.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στο εταιρικό δίκαιο και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε επίπεδο τόσο συμβουλευτικό όσο και πρακτικό. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2106437746 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013). 

Το άρθρο έγραψε η εξειδικευμένη συνεργάτης του γραφείου μας – Ιωάννα Χατζηβασιλείου