ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Ηχορύπανση λόγω δυνατής μουσικής

Το ζήτημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών, η οποία συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας, μετά την κατάργηση των πταισμάτων στον νέο ΠΚ, επανήλθε ως πλημμέλημα, με το άρθρο 10 Ν. 4637/2019. Η αποκαλούμενη ηχορύπανση αποτελεί ειδικότερη μορφή υποβάθμισης του περιβάλλοντος και η επαναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας εάν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, καταδεικνύουν τη βούληση του νομοθέτη αφενός να εξασφαλίσει στους πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες.

Ηχορύπανση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. από κέντρα διασκέδασης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με άδεια μουσικής, από δίκυκλα και αυτοκίνητα που αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα, από εκδηλώσεις σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, από οικοδομικές και τεχνικές εργασίες, από γαυγίσματα σκύλου αλλά ακόμη και από έντονες φωνασκίες πολιτών. Σημαντικό δε ρόλο παίζει και αν οι ανωτέρω θόρυβοι διαπιστώνονται κατά της διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας.

Ειδικότερα, για τους θορύβους, που προκαλούνται από την μουσική των κέντρων διασκεδάσεως και λοιπών καταστημάτων έχει εκδοθεί σχετικώς η υπ’ αριθμ. Α5/3010/1985 Υγειονομική Διάταξη, με τίτλο "Μέτρα Προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και λοιπών Καταστημάτων", σκοπός της οποίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1, είναι ο υγειονομικός έλεγχος και η λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από θορύβους που δημιουργούνται στα κέντρα διασκέδασης κ.λ.π. καταστήματα, μόνο από τη μουσική. Στα άρθρα 3 και 6 αναφέρονται τα επιτρεπόμενα κατά περίπτωση όρια θορύβου σε dB (ντεσιμπέλ). Στο άρθρο 9 περιγράφεται διαδικασία μετρήσεων και ορίζεται, ότι όλες οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται με ηχόμετρο (ορισμένου τύπου). Τέλος, το άρθρο 10 της Υγειονομικής Διάταξης, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 3 του Ν. 4055/2012, προβλέπει ότι οι παραβάτες της εν λόγω Υγειονομικής Διάταξης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, καθώς και ότι ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Αρμόδια για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι τα υγειονομικά και αστυνομικά όργανα σε όλη την Επικράτεια, τα οποία δινεργούν ελέγχους για τη διαπίστωση της παράβασης των επιτρεπτών ορίων ήχου τόσο αυτεπάγγελτα όσο και κατόπιν καταγγελίας ιδιωτών ενώπιον των αρμόδιων φορέων. 

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως υποθέσεις ηχορύπανσης και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά ενώπιον πάσης αρχής για περιπτώσεις παράβασης των επιτρεπόμενων ορίων ήχου, τόσο κατά το στάδιο της υποβολής της καταγγελίας όσο και κατά το στάδιο της άσκησης της ποινικής δίωξης. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6936361011 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της ηχορύπανσης προερχόμενης από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην υπόθεση παραστάθηκε ο