ΑΠΑΤΗ

(386 ΠΚ) 1. Όποιος με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με σκοπό από τη βλάβη αυτής της περιουσίας να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος τιμωρείται με φυλάκιση (έως 5 έτη).
Αν η ζημία που προκλήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή.
Αν η ζημία που προκλήθηκε είναι μικρής αξίας (387 ΠΚ) επιβάλλεται χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση των χρημάτων της απάτης (για “δικαιολογημένο” σκοπό), το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
2. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.
3. Αν η απάτη στρέφεται άμεσα κατά του ελληνικού δημοσίου ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες.
Σχόλια: Για την ποινική δίωξη των παραγράφων 1 και 2 απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι και την 30/6/2024 ήταν η μήνυση από τον παθόντα (εντός 3μήνου για την παρ. 1), ενώ με την αλλαγή που επέφεραν οι τροποποιήσεις του Ν.5090/2024 πλέον η απάτη (πλην αυτής της ευτελούς αξίας) διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ως προς την παραγραφή, αν έχει ξεκινήσει η ποινική δίωξη, αυτή επέρχεται στα: 8 χρόνια για την περίπτωση της παρ. 1, 20 χρόνια για την περίπτωση της παρ. 2 και 25 χρόνια για την περίπτωση της παρ. 3.